Napjainkban az interneten rengeteg „személyiség-tesztet” találhatunk, de vajon érdemes ezeket kitöltenünk? Tényleg annyira pontosak és annyit segítenek, mint ahogyan azt legtöbbször reklámozzák? Ezekre a kérdésekre nehéz választ adni, hiszen különböző fajta teszteket találhatunk, attól függően hol keressük azokat. Vannak olyan „személyiség” tesztek, melyek semmilyen tudományos alappal nem rendelkeznek, hanem egyszerűen a szórakozás kedvéért találták ki őket, ám találhatunk olyan kérdőíveket is, melyek eredményeinek érvényességét kutatások támasztják alá, és pszichológusok, pszichiáterek is használják őket.

Szórakozásra készített tesztek

Szórakozási célra kialakított teszteket találhatunk a legtöbb olyan oldalon, mely nem pszichológiai tanácsadás céljára lett kifejlesztve, ilyen például a joy, a ripost vagy esetleg az amerikai buzzfeed oldala. Ezeket a „személyiség” teszteket általában egy rendkívül figyelemfelkeltő cím szokta bemutatni, például, „Ez a teszt felfedi rejtett személyiségvonásaidat”. Az ilyen cikkek megírói legtöbb alkalommal nem jelölik meg a kérdőív forrását, nem tudjuk visszakeresni, honnan és mi alapján készültek ezek a kérdőívek. Valószínűleg a teszt készítői nem hivatásos pszichológusok, hanem közönségüket szórakoztatni kívánó újságírók. Ezért is fontos hangsúlyozni, hogy az ilyen tesztek eredményeit semmiképp nem szabad komolyan venni. Sokszor a teszt kitöltése után hosszú és specifikus elemzéseket kapunk személyiségünkről, ám ezek nem többek egyszerű kitalációnál. Nem vonhatunk le belőlük következtetéseket a valódi személyiségünkre vonatkozólag. Ezzel szemben sajnos sokakat megtéveszthetnek a figyelemhajhász címek és az eredmények után következő részletes elemzések, melynek hatására nem szórakozásból, hanem önismereti vagy diagnosztikai célból tölthetik ki a kérdőíveket, ez pedig nagyon rossz hatásokat hordozhat magában.


Használható tesztek, eltúlzott körítés

Vannak olyan oldalak is, melyeken valódi, kutatók által készített pszichológiai teszteket találunk, ám az oldal ezeknek a teszteknek túl nagy jelentőséget tulajdonít, és így az eredmény jelentését is nagyban eltúlozza. Ez azért nem helyes, mert egy pszichológus sem tud felállítani semmilyen fajta diagnosztikát, vagy véleményt egy személyről, egy egyszerű teszt alapján. A kérdőív mellett, elengedhetetlen az interjúk által keltett benyomás és az azokon kiderülő információk a személy életéről. Tehát lehetetlen egy egyszerű kérdőíven elért eredmény alapján bárkit beazonosítani valamilyen „kategóriába” (például, hogy egy személy introvertált vagy esetleg agresszív), mindenki egyedi, egyedi tulajdonságokkal, így fontos, hogy ne „zárjuk be” magunkat egy-egy ilyen tág kategóriába.

Megbízható oldalak

Egyes a pszichológiai tanácsadás céljából készült oldalakon találhatunk olyan pszichológiai teszteket, amelyek alátámasztottak, nincsenek eltúlozva az eredményeik és a legfontosabb „szabályokról” is meggyőződhetünk a teszt kitöltése előtt. Ilyen például, hogy ha szélsőséges eredményt kapunk, mindenképp vegyük fel a kapcsolatot szakemberrel, valamint, hogy próbáljuk kerülni az öndiagnosztizálást, és inkább szakembertől kérjünk segítséget a teszt eredményének értelmezése során. Az is fontos, hogy ezek a tesztek is hozhatnak hamis, hibás eredményeket, ezért sem szabad teljes mértékben, csak a kérdőívekre támaszkodnunk.


Összességében tehát vannak olyan „pszichológiai” tesztek, melyek egyedül szórakozásra használhatók, ám vannak komolyabb, alátámasztott háttérrel rendelkező kérdőívek is, de ezek sem helyettesítik a szakember véleményét, önmagában egy teszt eredményből sem vonhatunk le messze-menő következtetéseket. Ezért a legjobb, amit önismeretünk, fejlődésünk és gyógyulásunk érdekében tehetünk, az az, hogyha tapasztalt szakembertől kérünk segítséget, és a diagnosztizálást is rá bízzuk.

A kép forrása: https://www.google.com/search?q=spiritual+eye+drawing&sxsrf=ALiCzsYj-L5mbB8Gnzlkvp5v_VdEYuBsYQ:1666376066231&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwirn_XL9vH6AhVkxgIHHdFiAVIQ_AUoAXoECAIQAw&biw=1280&bih=577&dpr=1.5#imgrc=hBgzxiYP5eR1NM