Tökéletlenség

A sebezhetetlenség klasszikus szuperképesség, de a való életben az ilyen képességek színlelése általában visszafelé sül el. Ehelyett azokat, akik hibáznak, és ezt másokkal is tudatják, jobban kedvelik, és gyakran sikeresebbek is.

Marina Harris, Ph.D.

A kapcsolat mindig is alapvető emberi szükséglet volt. Ennek eléréséhez sokan azt feltételezik, hogy a legjobb énjüket kell mutatniuk, soha nem szabad hibázniuk vagy baklövéseket elkövetniük, és mindig tudniuk kell, mit kell mondaniuk. Ez a nyomás stresszhez vezethet, mivel az emberek megkérdőjelezik a megjelenésüket, a tetteiket és a szavaikat. A kutatások azonban azt sugallják, hogy ez az erőfeszítés nem biztos, hogy megéri.

Elliot Aronson szociálpszichológus a "bukfenc-effektusnak" nevezett klasszikus vizsgálatokban kimutatta, hogy azok az emberek, akik magas szintű jártasságot mutattak a kvízkérdésekben, de kisebb baklövéseket is elkövettek - mondjuk, leöntötték magukat kávéval -, mások által szimpatikusabbnak lettek értékelve, mint azok a hasonlóan képzett emberek, akik nem követtek el ilyen botlásokat.

Ez a kutatás azt mutatja, hogy nem csak rendben van, hogy hibázunk, de ez még előnyünkre is válhat. A tökéletesség nem olyasmi, amit mások szerethetőnek találnak. A sebezhetőséget igen: Amikor látjuk, hogy másoknak is vannak hibái, úgy érezzük, hogy jobban megértjük őket, és jobban tudunk kapcsolódni hozzájuk.

A saját életedben - a fenti és más kutatások szerint is - fontos, hogy ne válj rabjává, hogy szerinted mitől leszel szerethető - mert valószínűleg tévedsz vele kapcsolatban. Néha ugyanis éppen azok a dolgok, amelyeket a legkevésbé szeretünk magunkban, a legkedvesebbek mások számára. (Ez mindkét irányba működik: Néha az, amit szeretünk magunkban, nem feltétlenül olyan tulajdonság, amit mások értékelnek). Ahelyett, hogy úgy viselkedsz, ahogyan azt hiszed, hogy növeli a vonzerőd, dobd le a páncélt, légy őszinte önmagad, és hagyd, hogy az emberek felfedezzék, mit szeretnek benned a legjobban.

Marina Harris, Ph.D., az étkezési zavarok, a dialektikus viselkedésterápia, a sportpszichológia, a mindfulness és a trauma-informált ellátás specialistája.

Forrás