Rutin

A napi rutinhoz való ragaszkodás merevnek és fantáziátlannak tűnhet. Ezzel szemben a kutatások szerint a rutin megszabadít a túlgondolkodástól, javítja a mentális egészséget, és valójában elősegítheti a kreativitást.

Steve Alexander, Jr., M.A., Ed.M., ARM, LMHC

Sokan figyelmen kívül hagyják az életükben elért valódi sikereket, és lenézik magukat, mert - ahogy ők látják - terméketlenek, motiválatlanok és nem teljesítenek. Miután több ülésen hallottam, hogy kliensem így szidja magát, megpróbáltam megértő lenni: "Néha én is lustának és motiválatlannak érzem magam" - mondtam neki, de hozzátettem, hogy általában mégis képes vagyok elvégezni a dolgokat.

A motiváció erőteljes hajtóerő lehet, de múló és megbízhatatlan is. Gondoljon csak arra, mikor érezte magát utoljára motiváltnak, és meddig tartott. Az igazság az, hogy sokkal hasznosabb, ha napi rutinok segítenek a céljaink elérésében. Képzeljünk el egy szívsebészt, aki azt mondja: "Akkor tudok jól operálni - amikor motiváltnak érzem magam". Ön nem kockáztatná az egészségét annak reményében, hogy ez az orvos motiváltnak érzi magát a beavatkozás napján. Jobb, ha olyasvalaki végzi el a műtétjét, akinek olyan rutinjai vannak, amelyek biztosítják a sikerét, függetlenül attól, hogy hogyan érzi magát.

Két nemrégiben készült tanulmány mind az elsődleges rutinokat (higiénia, alvás, étkezés), mind a másodlagos rutinokat (társas tevékenységek, munka) a jobb mentális egészséghez köti. A sportolók és nem sportolók körében végzett tanulmányok megállapították, hogy a rutinok a teljesítmény javára válnak azáltal, hogy csökkentik a túlzott gondolkodást, ami hajlamos a stressz és a nyomás kialakulását elősegíteni. A rituálékkal, vagyis a rendszeresen és következetesen végzett cselekvésekkel kapcsolatos kutatások pedig azt találták, hogy ezek enyhítik a stresszt és a szorongást, mivel elősegítik a kontroll érzését. Figyelje meg a legsikeresebb embereket, akiket ismer, bárhogyan is határozza meg ezt, és valószínűleg erős napi rutinokat fog észrevenni, amelyek idővel pozitív eredményeket - és szilárdabb mentális egészséget is - eredményeznek.

Steve Alexander, Jr., M.A., Ed.M., New Yorkban engedélyezett mentálhigiénés tanácsadó, aki több ambuláns klinikán és pszichiátrián dolgozott, jelenleg pedig magánpraxist folytat.

Forrás