Elégedettség

Az a képesség, hogy elégedett tudsz lenni azzal, aki vagy, ahol vagy, és amid van, olyan erő, amelyet azok, akik soha nem elégedettek, utánozni szeretnének.

Lawrence Samuel, Ph.D.

Van egy barátom, akit sokan talán sikertelennek tartanak. Fiatal felnőtt, szakmai és magánélete még nem indult be, és bár ennek élesen tudatában van, nem zavarja különösebben. Más mércével mérve azonban azt mondanám, hogy nagyon sikeres. Intelligens és vicces, és kedves és nagylelkű emberként ismerik. Gondozza az édesanyját, akivel együtt él, kutyákat sétáltat és bébiszitterkedik, hogy pénzt keressen. Nem engedheti meg magának a luxust, de szeretik, úgy tölti az idejét, ahogy akarja - és boldog.

A sikerről szóló klasszikus elbeszéléseinket erősen meghatározzák az eredmények, a szerzések és a felfelé irányuló mobilitás. Azokat, akik nem követik ezeket a narratívákat, gyakran "vesztesnek" állítják be. Pedig számos kutatás azt mutatja, hogy az úgynevezett győztesek nem boldogabbak. Sőt, több tanulmány szerint a siker külső irányultságú mércéi valójában kevésbé korrelálnak az elégedettséggel és az élettel való elégedettséggel, mint a belső irányultságúak.

A siker egy alternatív narratíváját javaslom, amely nagyobb valószínűséggel vezet boldogsághoz, mint az, amit nekünk tanítottak. Azok, akik a belső irányultságú sikert helyezik előtérbe, ismerik ezt az utat. Kerülik a másokkal való összehasonlítást, mert tudják, hogy az eredményeinket, legyenek azok bármilyen jelentősek is, mindenki máséval összevetve nem nyerhetünk. Ők holisztikusan tekintenek magukra, önértékelésüket abból merítik, hogy teljes, egyedi egyéniségként tekintenek magukra, és tudják, hogy senki sem lehet sikeresebb nálad. Ünneplik a győzelmeiket, legyenek azok bármilyen nagyok vagy kicsik, és elfogadják a kudarcokat, levonják a tanulságokat és továbblépnek. És előnyben részesítik a kapcsolatokat, mert eredendően tudják, hogy az emberek társas organizmusok, és hogy a sikert az határozhatja meg, és meg is kell határoznia, hogy hogyan viszonyulunk másokhoz, és ideális esetben hogyan javítjuk az ő életüket.

Lawrence R. Samuel, Ph.D., amerikai kultúrtörténész, aki amerikai tanulmányokból doktorált, és a Smithsonian Institution ösztöndíjasa volt.

Forrás