Nyugtalanság

Ha eluralkodik az unalom, az egy helyben maradás árthat a mentális egészségünknek. Azok, akiknek késztetése van arra, hogy kimozduljanak, és új, különböző élményeket szerezzenek, határozott előnyben lehetnek.

Jutta Joormann, Ph.D., Adam Zhang

Az egyik legnehezebb dolog a Covid-19-járványban az, hogy korlátozta az új élmények keresésének képességét. A megszokott környezetünkben való elköteleződés elvesztése kétségtelenül veszélyeztetheti a mentális egészséget, de azok, akik képesek voltak új hobbikban, célokban vagy akár sétaútvonalakban elmerülni, jótékony és felfrissítő hatásúnak találták ezeket a tevékenységeket.

A kutatások azt mutatják, hogy a tapasztalati sokszínűség - új (vagy legalábbis más) helyekre járni és különböző élményekben részt venni - javíthatja a jólétet. Ez az elv intuitív: A legtöbben egyetértenénk abban, hogy a nyaralás, vagy egyszerűen csak a mindennapok különböző tevékenységeinek megtalálása boldogabbá tesz minket.

Egy nemrégiben készült tanulmányhoz egy kutatócsoport három-négy hónapon keresztül GPS-koordinátákon keresztül követte a résztvevők tartózkodási helyét, hogy megvizsgálja, vajon a napi mozgás szolgálhat-e a tapasztalati sokszínűség és a pozitív hatások közötti kapcsolat pontos értékelésére. A résztvevők rendszeresen bejelentkeztek telefonjukon keresztül, hogy beszámoljanak pozitív vagy negatív érzelmeikről. A geolokációs pontszámokat minden nap a résztvevők által meglátogatott helyek száma és az ott töltött idő alapján határozták meg. A követés végén néhány résztvevő MRI-vizsgálaton vett részt az agyi aktivitás vizsgálatára.

A várakozásoknak megfelelően a pozitív érzelmek magasabbak voltak azokon a napokon, amikor a résztvevők geolokációs pontszáma nagyobb volt, ami arra utal, hogy a napi újdonságoknak való kitettség összefügg a jó közérzettel. A kutatócsoport azt is megállapította, hogy a tapasztalati sokszínűség nemcsak a pozitívabb érzelmekkel, hanem a másnapi több újszerű és változatos élménnyel is összefüggésbe hozható volt. Más szóval, ez egy pozitív visszacsatolási hurkot, vagy "felfelé irányuló spirált" hozott létre, amely további pozitív érzelmeket mozdított elő. Az MRI-vizsgálatok azt találták, hogy a tapasztalati sokféleség és a pozitív érzelmek közötti kapcsolathoz kapcsolódik, hogy milyen mértékben működnek együtt a memóriában és a jutalom/környezeti újdonságok feldolgozásában fontos neurális régiók.

Azok, akik új és változatos élményekben tudnak részt venni, tartós előnyöket élvezhetnek. Az ilyen tevékenységekre fordított idő, különösen a különböző helyeken való időtöltés a jó érzés jelentős felfelé ívelő spirálját eredményezheti.

Dr. Jutta Joormann a Yale Egyetem pszichológiaprofesszora, aki a depresszió és a szorongásos zavarok kockázati tényezőit tanulmányozza. Adam Zhang a Yale egyetemi hallgatója.

Forrás