Nosztalgia

A múltba révedés bűntudatot okozhat, de nem kellene, hogy az legyen: A kedves, nosztalgikus emlékek feldobhatják a hangulatunkat, és egésznek érezhetjük magunkat.

Matt Johnson, Ph.D.

A jelen pillanat kihívásai és az előttünk álló bizonytalan jövő miatt a múlt soha nem tűnt még jobbnak. A múlt iránti vonzalom kényeztetése azonban ellentétes a népszerű tanácsokkal. Rendszeresen figyelmeztetnek minket, hogy ne "éljünk a múltban". De vajon tényleg olyan rossz dolog-e a múltba menekülni, különösen most?

Amikor gondolataink egy korábbi időre vándorolnak vissza, nem emlékszünk pontosan úgy a dolgokra, ahogyan azok megtörténtek. Az emlékezet az agyunk kísérlete arra, hogy összekapcsoljon minket a múlttal - a kulcsszó a kísérlet. Nem úgy éljük az életünket, hogy a Record gomb be van kapcsolva, és amikor felidézünk egy emléket, nem a Replay gombot nyomjuk meg. Az emlékezet a múltunk rendkívül pontatlan rekonstrukciója, amelyet széles ecsettel festünk, és amely hajlamos elfedni sok negatív részletet. Ezért van az, hogy a nosztalgia gyakran meleg érzéssel tölt el.

A nosztalgiázás azonban nem csak megnyugtató. Gondoljunk arra, hogy akik a múltban voltunk, nem azok vagyunk, akik most vagyunk: Lehet, hogy ma másképp gondolkodunk, érzünk vagy cselekszünk. Ahogy T. S. Eliot írta le: "Nem ugyanazok vagytok, akik elhagyták azt az állomást/Omelyik végállomásra megérkeztek". Az emlékezeted azon dolgozik, hogy egységes, koherens személyiséggé varrjon össze téged. Ha ez a folyamat megszakad, a megszakítottság érzését érezheted, ami az életeddel való alacsonyabb elégedettséggel függ össze. A kutatások azonban azt találták, hogy azok az emberek, akik gyakran nosztalgiáznak, nagyobb önállósággal rendelkeznek, és erősebb az élet értelmének érzése. A visszatekintés segít értelmet adni annak, hogy hol voltunk, és hogyan jutottunk el oda, ahol most vagyunk. Segít értelmes történetet mesélni az életünkről, és arról, hogyan illeszkedik össze az összes különálló tapasztalatunk egy koherens elbeszéléssé.

Úgy tűnik, hogy a nosztalgiázásnak közvetlen mentális egészségügyi előnyei is vannak, például csökkenti a szervezet akut stresszválaszához kapcsolódó kortizolszintet. Továbbá a kutatások szerint a nosztalgiázásra való hajlam védőfaktor lehet a depresszióval és a szorongással szemben. Egy tanulmány megállapította, hogy a konkrét pozitív élettapasztalatok felidézése különösen értékes volt azon személyek számára, akik korai életükben traumát éltek át.

A nosztalgia tehát hatalmas előnyökkel járhat. Ahogy Gabriel Garcia Marquez fogalmazott: "Nem számít, mi történik, senki sem veheti el a már megélt táncokat". Ma az ilyen emlékek talán fontosabbak, mint valaha.

Matt Johnson, Ph.D., a kaliforniai San Franciscóban található Hult International Business School professzora és a Blindsight című könyv szerzője: The (Mostly) Hidden Ways Marketing Reshapes our Brains.

Forrás