3 jele annak, hogy itt az ideje elengedni egy barátot

Összezavarodtál egy barátság minőségével kapcsolatban? Tedd fel magadnak a következő kérdéseket.

  • Nem minden barátságot terveztek úgy, hogy egy életen át tartson.
  • Egy olyan barát, aki megéri az idődet és az energiádat, nem fog negatívan vagy passzív-agresszívan reagálni, ha jó híreket kapsz.
  • Törődni fog azzal, hogy mi van veled, ahelyett, hogy teljesen önző lenne, és teret enged neked, hogy hiteles önmagad lehess.

Sokan jönnek a terápiára azzal a kérdéssel, hogy érdemes-e folytatni egy bizonyos barátságot. Olyan kérdéseket tesznek fel, mint például "Jobbat érdemlek?" vagy "Túlságosan követelőző vagyok?" vagy "Nem vagyok benne biztos, hogy olyan jól érzem magam, amikor vele töltöm az időmet".

Ha hasonló helyzetben találod magad, tudd, hogy nem vagy egyedül. Gyakori, hogy az egyének átértékelik barátságaikat. Gyakori, hogy akkor is időt töltünk emberekkel, amikor a jobb belátásunk azt súgja, hogy ne tegyük. Az is gyakori, hogy a barátságok eltávolodnak, majd visszatérnek, amikor az életkörülményeink megváltoznak.

Ha úgy érzed, hogy egy barátság olyannyira elmérgesedett, hogy már nem szolgálja a mentális egészség prioritásait, íme három módja annak, hogy ellenőrizd a helyzetet.

1. Hogyan reagálnak, amikor izgalmas híreket osztasz meg velük?

A közeli barátok reakciója a jó híreid hallatán sokat elárulhat arról, hogy képesek-e egészséges kapcsolatokat fenntartani.

Egyes barátok őszintén örülhetnek neked, míg mások irigységgel vagy negatívan reagálhatnak. Azok a barátok, akik következetesen negatívan reagálnak vagy kevés izgalmat mutatnak, amikor örömteli híreket osztasz meg velük, valószínűleg nem tesznek jót a lelki jólétednek.

Fontos, hogy olyan barátaid legyenek, akik támogatnak és felemelnek, nem pedig lehangolnak. A személyes fejlődés és a boldogság szempontjából kulcsfontosságú, hogy pozitív emberekkel vedd körül magad, akik ünneplik a sikereidet, és akikre támaszkodhatsz a nehéz időkben. Egy jó barátnak ott kell lennie, hogy osztozzon az örömödben, és segítsen eligazodni az élet kihívásaiban.

Ez nem jelenti azt, hogy mindenkit ki kell zárni az életedből, aki nem reagál pozitívan minden egyes sikeredre. Mindannyian emberek vagyunk, és mindannyiunknak vannak rossz napjai. Ha azonban a passzív-agresszió vagy a közvetett ellenségeskedés mintáját veszed észre, lehet, hogy itt az ideje, hogy átértékeld a kapcsolatodat ezzel a személlyel.

2. Kérdezősködnek rólad, vagy csak magukba mélyednek?

Az egészséges kapcsolatokhoz szükség van némi adok-kapokra. Egy olyan barát, aki folyton magáról beszél, és soha nem kérdez rólad, eltompíthatja a szikrázást. Az egyoldalú kapcsolatok kimerítőek lehetnek, és az elhanyagoltság érzéséhez vezethetnek.

Másrészről viszont azok a barátok, akik őszinte érdeklődést mutatnak az életed iránt, és rendszeresen érdeklődnek rólad, értékesnek számítanak. Ez a fajta kétirányú kommunikáció kulcsfontosságú a barátságban a bizalom és a kölcsönös tisztelet kiépítéséhez.

Egy jó barát mindig igyekszik megérteni a nézőpontodat és ott lesz, hogy meghallgassa az aggodalmaidat, szemben az egyoldalú barátságokkal, amelyek miatt úgy érezheedi, hogy nem hallanak meg és nem értékelnek.

3. A legautentikusabb önmagadnak érzed magad a közelükben?

Fontos, hogy olyan emberekkel vedd körül magad, akik elfogadnak és támogatnak olyannak, amilyen vagy. Ha úgy érzed, hogy el kell rejtened vagy meg kell változtatnod önmagad bizonyos aspektusait, hogy beilleszkedj egy bizonyos barátodhoz, akkor lehet, hogy itt az ideje, hogy átértékeld ezt a barátságot.

Petra Kipfelsberger, a hitelességről szóló nemrég megjelent tanulmány vezető szerzője arra buzdít, hogy legyünk hitelesebbek, ha olyan dolgokat teszünk, amelyek a következő három viselkedésmódot ösztönzik:

  • Az önidegenedés csökkentése, azaz az "önmagunkkal való kapcsolat hiánya" vagy az "önmagunk nem ismerése" szubjektív élményének elutasítása.
  • Az autentikus életvitel fokozása, azaz olyan viselkedés, amely a legtöbb helyzetben hűséges az alapvető énünkhöz.
  • A külső hatások elutasítása, azaz nem a mások elvárásainak való megfelelés vágya, hanem a saját értékek és meggyőződések követése.

Azok a barátok, akik támogatnak a hitelesség útján, aranyat érnek. Azok a barátok, akik nem, nem biztos, hogy megérik az idődet és az energiádat.

Következtetés

Minden kapcsolatunknak értéke van az életben, és nem jó ötlet felégetni a hidakat vagy megszakítani az embereket jelentéktelen okok miatt. Ha azonban tudatában maradsz annak, hogy mely barátok támogatják valóban a mentális egészséggel kapcsolatos céljaidat, az okos módja annak, hogy prioritást állíts az időd és a kapcsolataid között.

Mark Travers, Ph.D., amerikai pszichológus, aki a Cornell Egyetemen és a University of Colorado Boulderben szerzett diplomát.

Forrás