5 dolog az érzelmekről, amit bárcsak megtanítottak volna nekem

Felnőttként sokan gondolják, hogy az érzelmek kimutatása olyasvalami, amit el kell kerülni.

  • A környezetünk és a társadalom nem tanítanak meg minket az érzelmekről és arról, hogyan őrizzük meg az érzelmi egészségünket.
  • Nem azért vagyunk gyengék, mert vannak érzelmeink, ezek adnak életerőt nekünk.
  • Az eltemetett érzelmek szorongáshoz és depresszióhoz vezethetnek.

Gyerekkoromban szorongó voltam. Hogy elkerüljem az aggodalmaimat, az iskolai feladatokra és az iskola utáni munkákra koncentráltam. Fogalmam sem volt arról, hogy a szorongásomnak van értelme, és hogy vannak olyan dolgok, amelyeket megtanulhatok az elmémről és a testemről, amelyek hosszú távon segíthetnek csökkenteni a szorongást.

5 dolog az érzelmekről, amit bárcsak kifejezetten elmondtak volna nekem

Nem vagy gyenge, mert vannak érzelmeid, az agyad megfelelően működik. Az érzelmek az emberi lét velejárói. Minden ember, férfiak és nők, haragra, szomorúságra, félelemre, undorra, örömre, izgalomra és szexuális izgalomra vannak berendezkedve. Akkor kezdünk krónikusan szorongani vagy depressziósnak érezni, ha alapvető érzelmeink miatt elítélnek, megszégyenítenek vagy elhagynak bennünket.

Az érzelmektől érezzük magunkat élőnek. A gondolataink önmagukban laposak. Az érzelmek azok, amelyek lendületet és színt adnak gondolatainknak és élettapasztalatainknak. Az érzelmek mindenekelőtt energetikai élmények.

Az érzelmek erős impulzusokkal rendelkeznek, amelyeket a természet arra tervezett, hogy mozgásra késztessenek bennünket. Az érzelmek hatására testünk gyorsan reagál a veszélyre és az örömre, a túlélési előnyök érdekében. Például a félelem menekülésre késztet bennünket; a düh arra késztet, hogy visszavágjunk, hogy túléljünk egy támadást. Az undor, az öklendezési reflexszel együtt arra késztet minket, hogy valami mérgezőt kiűzzünk, így védve meg magunkat a mérgező ételektől és (mérgező emberektől). A szomorúság arra késztet minket, hogy másokban keressünk vigaszt. Izgalom nélkül mi hajtana minket arra, hogy új és ismeretlen törekvéseket fedezzünk fel? Szexuális izgalom nélkül valószínűleg nem lennénk itt.

A társadalom nyíltan és finom üzenetekkel arra tanít minket, hogy ne vegyünk tudomást az érzelmekről, ne értékeljük, ne temessük el és ne nyomjuk el őket. És ez nem helyes. Amikor blokkoljuk az érzelmeinket, és csak a fejünkben élünk, akkor kimerítjük az életenergiát, amelyet jobb életre használhatnánk. A szorongást, a depressziót és más diagnózisokat, például a PTSD-t és a személyiségzavarokat az elfojtott érzelmek okozhatják. Az elménk és a testünk különféle stratégiákat használ arra, hogy elnyomja azokat az érzelmeket, amelyeket egyedül túl sok lenne elviselni. Az érzelmeket gyakran azért temetik el, hogy egy gyermek vagy felnőtt túlélhesse a bántalmazást és/vagy elhanyagolást. Az elme és a test minden lehetséges módot kitalál, hogy elkerülje a belső fájdalmat, amelyet a blokkolt érzelmek érzései okoznak az elmében és a testben. A védekezés és a tünetek gyakran ugyanazok.

Megtanulhatjuk az érzelmek érvényesítését és átgondolhatjuk, hogyan használjuk őket a legjobban. Amikor rájöttem, hogy a szorongásom alatt félelem, szomorúság, izgalom és öröm rejtőzik, az jelentősen csökkentette a szorongásomat. Hatékonyabban tudtam kezelni a mögöttes érzelmeket. Ha például úgy éreztem, hogy egy másik ember "rálépett" rám, fel tudtam dolgozni a dühömet, és arra tudtam használni, hogy érvényesítsem a vágyaimat és szükségleteimet. Azt is fel tudtam dolgozni a dühömet, és úgy dönthettem, hogy nem teszek semmi mást.

A lényeg: mindannyiunknak meg kellene tanulnunk olyan készségeket, amelyek segítenek feldolgozni, nem pedig elásni az érzelmeinket. Követelnünk kell az érzelmek oktatását a szülők, tanárok és mindenki számára, hogy egészségesebb generációkat nevelhessünk fel.

A szerzőről:

Hilary Jacobs Hendel, LCSW, szenvedélyesen törekszik arra, hogy az érzelmekről szóló oktatás minden ember számára elérhetővé váljon, és hogy megossza az általa Változás-háromszögnek nevezett gyakorlati és életmódváltó eszközt. Ő a szerzője a díjnyertes It's Not Always Depression (Nem mindig depresszió) című könyvnek: Working the Change Triangle to Listen to the Body, Discover Core Emotions, and Connect to Your Authentic Self (Random House & Penguin UK, 2018. február). A Wesleyan Egyetemen szerzett biokémiai BA diplomát, a Fordham Egyetemen pedig MSW diplomát. Okleveles pszichoanalitikus és AEDP pszichoterapeuta és szupervizor. Cikkeket publikált a The New York Times, a Time.com, az Oprah.com és szakmai folyóiratokban. Blogját, a Change Triangle-t világszerte olvassák. Hendel volt az AMC Mad Men című sorozatának pszichológiai tanácsadója is. New Yorkban él.

Referenciák

Fosha, D. (2000). The Transforming Power of Affect: A Model for Accelerated Change. New York: Basic Books

Hendel, H.J. (2018). It’s Not Always Depression: Working The Change Triangle to Listen to the Body, Discover Core Emotions, and Connect to Your Authentic Self. New York: Random House

Forrás