Érzelmileg éretlen személyek

A pszichológiai okok és viselkedésminták megértése

Bevezetés

Az érzelmi éretlenség olyan személyek leírására használt kifejezés, akiknek nehézséget okoz, hogy érzelmeiket az életkornak megfelelő módon kezeljék. Ezeknek az egyéneknek gyakran kihívást jelent érzelmeik kezelése, ami impulzív viselkedéshez, hangulatingadozásokhoz és a kapcsolatok fenntartásának nehézségeihez vezethet. Bár az érzelmi éretlenség nem diagnosztizálható mentális egészségi állapot, a személyiségzavarokban, például a nárcisztikus személyiségzavarban és a borderline személyiségzavarban szenvedő egyének körében gyakori vonás. Ez a cikk az érzelmileg éretlen emberek pszichológiai okait és viselkedési mintáit kívánja feltárni.

Pszichológiai okok

Kutatások kimutatták, hogy az érzelmi éretlenség a korai gyermekkori tapasztalatokból, különösen a kötődési stílusból eredhet. A kötődéselmélet azt állítja, hogy azok a csecsemők, akik biztonságos kötődést alakítanak ki szüleikkel, gondozóikkal, nagyobb valószínűséggel alakítanak ki érzelmileg egészséges kapcsolatokat felnőttkorukban. Azonban azok, akik bizonytalan kötődéseket, például szorongó vagy elkerülő kötődéseket élnek át, küzdhetnek az érzelmi szabályozással és az intimitással.

Tanulmányok kimutatták, hogy az érzelmileg éretlen egyének gyakran mutatnak bizonytalan kötődési stílust. Például egy Schimmenti és Caretti (2016) által végzett tanulmány megállapította, hogy a nárcisztikus személyiségzavarban szenvedő egyének általában bizonytalan kötődési stílussal, különösen szorongó kötődési stílussal rendelkeznek. Hasonlóképpen, a borderline személyiségzavarban szenvedő egyéneknek általában trauma, elhanyagolás és bántalmazás szerepel a kórtörténetében, ami kötődési nehézségekhez és érzelmi diszregulációhoz vezethet.

Viselkedési minták

Az érzelmileg éretlen egyének gyakran mutatnak olyan viselkedési mintákat, amelyek károsak lehetnek a saját és a környezetük jólétére. Például küzdhetnek az érzelemszabályozással, és intenzív hangulatingadozásaik lehetnek, ami kiszámíthatatlan viselkedéshez vezethet. Érzelmeik leküzdése érdekében impulzív viselkedést is tanúsíthatnak, mint például kábítószerrel való visszaélés, felelőtlen vezetés vagy szerencsejáték.

Emellett az érzelmileg éretlen egyéneknek általában nehézséget okoz az egészséges kapcsolatok fenntartása. A bizalommal és az intimitással küzdhetnek, ami diszfunkcionális kapcsolatokhoz vezethet. Az empátiával is küzdhetnek, nehezen értik meg mások érzelmeit és nehezen viszonyulnak hozzájuk, ami interperszonális konfliktusokhoz vezet.

Következtetés

Az érzelmi éretlenség közös vonás a személyiségzavarokban, különösen a nárcisztikus személyiségzavarban és a borderline személyiségzavarban szenvedő személyek körében. Ez a cikk feltárta az érzelmileg éretlen egyének pszichológiai okait és viselkedési mintáit, kiemelve a korai gyermekkori tapasztalatok és a kötődési stílus fontosságát az érzelmi szabályozásban és az interperszonális kapcsolatokban. Bár az érzelmi éretlenség nem diagnosztizálható mentális egészségi állapot, a mögöttes tényezők megértése segíthet az egyéneknek egészségesebb megküzdési mechanizmusok kialakításában és kapcsolataik javításában.

Referenciák:

Schimmenti, A., & Caretti, V. (2016). Linking the overwhelming with the unbearable: Developmental trauma, attachment, and epistemic trustworthiness in personality disorders. Psychological Trauma: Theory, Research, Practice, and Policy, 8(4), 446-455. doi: 10.1037/tra0000155.

Wongpakaran, N., Wongpakaran, T., & Kuntawong, P. (2017). The relationship between emotional intelligence and borderline personality disorder features: A study of a clinical sample of Thai patients. Neuropsychiatric Disease and Treatment, 13, 63-68. doi: 10.2147/ndt.s121037.

Zimmermann, J., Benecke, C., Hörz, S., Rentrop, M., Peham, D., Bock, A., & Hörz-Sagstetter, S. (2019). Early maladaptive schemas and personality disorders in individuals with emotional dysregulation. Journal of Clinical Psychology, 75(10), 1763-1781. doi: 10.1002/jclp.22843.