Amikor egy vita megnyerése a kapcsolatod gyengítését jelenti

Elköveted-e főbűnök valamelyikét a kapcsolatodban?

  • Gyakori hiba, amit az emberek elkövetnek a kapcsolataikban, hogy mindig megpróbálnak megnyerni egy vitát.
  • A megértés és az empátia előtérbe helyezése az egyik módja annak, hogy a párok együtt dolgozzanak a konfliktusok megoldásán és a kötelékük erősítésén.
  • Az egészséges kapcsolatokhoz világos határok kellenek, hogy mindkét partner tisztelve és megbecsülve érezze magát.

Sokan jönnek terápiára azzal a kérdéssel, hogy miért küzdenek azzal, hogy kapcsolatukat egészséges helyen tartsák. Olyan kérdéseket tesznek fel, mint pl:

"Miért vitatkozom mindig a partneremmel?"

"Miért esik nehezemre, hogy kifejezzem az érzéseimet a partneremnek?"

"Miért érzem úgy, hogy a kapcsolatomban mindig többet adok, mint amennyit kapok?"

A romantikus kapcsolatokban jelentkező nehézségek nem ritkák, de konstruktív módon lehet kezelni őket.

Itt három gyakori hibáról teszönk említést, amelyeket érdemes elkerülni, hogy a kapcsolatodnak nagyobb esélye legyen a sikerre.

1. Megpróbálsz mindig megnyerni egy vitát.

Az egyik gyakori hiba, amit az emberek elkövetnek a kapcsolataikban, hogy mindig megpróbálnak megnyerni egy vitát. Mondanom sem kell, hogy ez a hozzáállás feszültséget okoz, és hatalmi harcokhoz, valamint a partnerek közötti elszakadáshoz vezethet.

Ahelyett, hogy kizárólag a vita megnyerésére koncentrálnánk, fontos, hogy olyan megoldásokat találjunk a nézeteltérésekre, amelyek mindkét partner számára előnyösek. Ehhez aktív, odafigyelő hallgatásra van szükség, hogy felmérjük egymás eltérő nézőpontjait.

Sokkal nagyobb valószínűséggel érezzük magunkat érzelmileg kötődőnek és elégedettnek a kapcsolatban, ha mindketten úgy érzitek, hogy meghallgatnak és megértenek.

A kutatások szerint a legjobb kapcsolatok azok, amelyek kölcsönös bizalmon és elkötelezettségen alapulnak, és mindkét fél hisz abban, hogy a kapcsolat örökké tart.

A megértés és az empátia előtérbe helyezése az egyik módja annak, hogy a párok együtt dolgozzanak a konfliktusok megoldásán és a kötelékük megerősítésén. Ha Ön vagy partnere nehezen tudja bevinni az empátiát a közös párbeszédbe, az empátiás beavatkozások segíthetnek. Egy, a Family Relations című szaklapban megjelent tanulmány szerint a kapcsolatok javultak, ha az egyik partner úgy érezte, hogy a másik fél empatikusabbá vált egy öt alkalomból álló empátiatréning után. Egy engedéllyel rendelkező terapeuta vagy párkapcsolati tanácsadó segítségének igénybevétele az egyik módja annak, hogy elkezd vagy elkezdjétek ezt az utat.

2. Nem fejezi ki magát érzelmileg.

Ha az érzelmeket elfojtják, azok elhatalmasodhatnak, és kárt okozhatnak a kapcsolatunkban. Az érzések és szükségletek kifejezése kulcsfontosságú a partnerek közötti intimitás és bizalom fenntartásához.

Amikor nehéz beszélgetésekhez közelítünk, próbáljunk meg elfogulatlanul hozzáállni, hogy ösztönözzük a nyílt kommunikációt, és biztosítsuk, hogy partnerünk úgy érzi, meghallgatjuk és megértjük.

Kutatások szerint az emberek hajlandóbbak érzelmileg sebezhetőbbek lenni a partnerükkel, ha úgy érzékelik, hogy a partnerük reagál rájuk.

Ha Ön és partnere is szívesen osztja meg egymással az érzelmeit, akkor jobban képesek lesznek a problémákat egészséges, átlátható módon kezelni.

3. Nem fordítanak elég figyelmet a határok szükségességére.

Az egészséges kapcsolatokhoz világos határok kellenek, hogy mindkét partner érezhesse, hogy tisztelik és értékelik. Ez még a legintimebb kapcsolatokra is vonatkozik.

Határok nélkül az egyének úgy érezhetik, hogy kihasználják őket és neheztelnek. Fontos, hogy közölje a határait a partnerével, és közösen dolgozzanak egy kölcsönösen tiszteletteljes dinamika kialakításán. Íme néhány példa az egészséges határmegállapításra:

"Nagyon hosszú napom volt. Azt hiszem, szükségem van néhány órára egyedül, hogy kipihenjem magamat."

"Megtennéd, hogy nem hozol egészségtelen ételeket? Ezen a héten próbálok egészségesen étkezni, és tudom, hogy ha itt van, megeszem."

"Kérlek, adj teret arra, hogy hetente egyszer vagy kétszer el tudjak menni a barátaimmal. Ez nem rád vagy a kapcsolatunkra vetül, ez csak valami, amit élvezek, és arra kérlek, hogy ezt támogasd."

Azzal, hogy világos határokat állítunk fel és tartunk fenn, a párok elősegíthetik a bizalmon, tiszteleten és kölcsönös megértésen alapuló kapcsolatot. Ez biztosíthatja, hogy mindkét fél kényelmesen és biztonságban érezze magát a kapcsolatban - és hogy a kapcsolat jó helyzetben legyen ahhoz, hogy mindkét fél változó igényeivel együtt fejlődjön.

Következtetés

A párkapcsolati konfliktusok kezelése könnyebben mondható, mint megvalósítható. Azonban ezeknek a látszólag apró hibáknak az elkerülésével kikövezheti az utat egy egészségesebb kapcsolat felé a párjával.

A szerzőről

Mark Travers, Ph.D., amerikai pszichológus, a Cornell Egyetemen és a University of Colorado Boulder-en szerzett diplomát.

Forrás