Kötődési stílusok és kötődési trauma

A kötődési stílusok olyan viselkedési és gondolkodási minták, amelyek már az élet korai szakaszában kialakulnak, és egész életük során befolyásolják, hogy az egyének hogyan alakítanak ki és tartanak fenn kapcsolatokat. Négy fő kötődési stílust különböztetünk meg:

  • a biztonságos,
  • a szorongó-elfoglalt,
  • az elutasító-kerülő és
  • a félelemmel teli-kerülő.

Biztonságos kötődési stílus

A biztonságos kötődési stílussal rendelkező egyének általában pozitívan vélekednek önmagukról és másokról, jól érzik magukat az intimitásban, és képesek kifejezni érzelmeiket és szükségleteiket a kapcsolatokban. Képesek megbízni másokban és szükség esetén támogatást kérni.

Szorongó-elkerülő kötődési stílus

A szorongó-elkerülő kötődési stílusú egyének gyakran negatívan vélekednek önmagukról és pozitívan másokról. Félhetnek az elhagyástól vagy az elutasítástól, és állandó megnyugtatást keresnek partnerüknél. Ragaszkodóak és túlzottan függők lehetnek a partnerüktől.

Elutasító-elkerülő kötődési stílus

Az elutasító-kerülő kötődési stílusú egyének általában pozitívan vélekednek önmagukról és negatívan másokról. Kerülhetik az intimitást és az érzelmi kötődést, és elutasítóan viszonyulhatnak partnerük szükségleteihez vagy érzelmeihez. Hajlamosak lehetnek arra is, hogy érzelmileg távolságtartóak vagy érzelmileg elérhetetlenek legyenek.

Bizalmatlan-elkerülő kötődési stílus

A bizalmatlan-elkerülő kötődési stílusú egyének hajlamosak arra, hogy negatív véleménnyel legyenek önmagukról és másokról. Félhetnek az intimitástól, és teljesen elkerülhetik a szoros kapcsolatokat, miközben ugyanakkor vágynak az intimitásra és a kapcsolatra. A bizalommal is küzdhetnek, és szorongónak vagy félelemmel telinek érezhetik magukat a kapcsolatokban.

Fontos megjegyezni, hogy a kötődési stílusok idővel változhatnak, és az egyének idővel és erőfeszítéssel biztonságos kötődési stílust alakíthatnak ki.

A kötődési trauma jelentős hatással lehet arra, hogyan alakítunk ki és tartunk fenn kapcsolatokat. Ha kötődési traumát éltél át, előfordulhat, hogy olyan viselkedésmintákat ismételgetsz, amelyek nem egészségesek az számodra.

Az egyik gyakori minta amikor olyan emberek után futsz, akik nem megfelelőek számodra. Ennek oka lehet, hogy mélyen gyökerező félelmed van az elhagyástól vagy az elutasítástól, és úgy gondolod, hogy ha csak el tudod érni, hogy ez a személy szeressen téged, akkor végre biztonságban és biztonságban érezheted magad. Ez szorosan összekapcsolódik a már fent említett szorongó-elkerülő kötődési stílushoz. Ez a hajsza azonban egészségtelen és társfüggő kapcsolatokhoz vezethet, amelyek végül beteljesületlenül és boldogtalannak érzed magad.

Másrészt a kötődési trauma azt is megnehezítheti, hogy elhagyd azokat az embereket, akikről tudod, hogy el kellene hagynod őket. Ha korábbi kapcsolataiban elhanyagolást vagy bántalmazást tapasztaltál, lehet, hogy megtanultad, hogy figyelmen kívül hagyd saját szükségleteidet és érzéseidet annak érdekében, hogy a kapcsolat fennmaradjon. Ez kihívássá teheti egy kapcsolat befejezését, még akkor is, ha tudod, hogy az nem egészséges vagy nem teljesítő számodra.

Ha kötődési traumával küzdesz és nehezedre esik egészséges kapcsolatokat kialakítani vagy fenntartani, hasznos lehet, ha terapeuta segítségét kéred. A terapeuta segíthet feldolgozni a múltbeli élményeket, azonosítani az egészségtelen mintákat és stratégiákat kidolgozni a bizalmon, kölcsönös tiszteleten és kommunikáción alapuló egészséges kapcsolatok kialakítására.

Mentis Pszichológiai Központ