Mivel foglalkozik a sportpszichológia?

A sportpszichológia azt vizsgálja, hogy a fizikai aktivitás és a mentális jólét hogyan keresztezi egymást. A sportpszichológusok a mentális fittség előtérbe helyezésével segítik a sportolókat a magas szintű teljesítmény fenntartásában. A sportolásban való részvételt olyan készségekkel kapcsolatban is vizsgálják, mint a csapatmunka és az érzelmi szabályozás.

Sportpszichológia: rövid történelem

Az alkalmazott sportpszichológia területe a 20. század elején alakult ki. A kutatókat érdekelni kezdte, hogy az olyan sportolók, mint Babe Ruth*, hogyan érnek el olyan kiemelkedő eredményeket.

(* George Herman „Babe” Ruth, Jr. amerikai baseballjátékos. 22 szezont játszott a Major League Baseballban 1914 és 1935 között. A Boston Red Sox, a New York Yankees és a Boston Braves játékosa volt, aki karrierje során 714 hazafutást ért el. A baseball történetének egyik legnagyobb játékosa. - Wikipedia)

Tanulmányaik gyorsan áttértek a fizikai képességekről arra, hogy az olyan kognitív képességek, mint a memória, az észlelés, a figyelem és az összpontosítás hogyan befolyásolják a sportteljesítményt. Azóta a sportpszichológia önálló tudományterületté fejlődött. Ma már világszerte számos egyetem kínál posztgraduális szakképzési programokat és licenc megszerzéséhez vezető kurzusokat.

Csak keveseknek van szükségük olyan fizikai állóképességre, mint a magas szintű olimpiai, egyetemi és élsportolóknak. De még így is sokat tanulhatunk a testmozgáspszichológiától a mentális teljesítményről. Elvégre nem véletlenül szerepelnek olyan gyakran sportmetaforák az üzleti és vezetői könyvekben. A versenysportban való részvétel - akár gyermekkorban, akár felnőttként - olyan készségeket fejleszthet, amelyekkel az élet bármely területén sikeresek lehetünk.

Miért olyan fontos a sportpszichológia?

A versenyzők hatalmas fizikai és érzelmi stressznek vannak kitéve. Érzik az edzők és a csapataik,, valamint a saját magukra nehezedő nyomást. Ez a fajta krónikus stressz elvonhatja a versenyzők figyelmét a céljaikról. Ha pedig nem kezelik, káros mentális és fizikai egészségügyi problémákhoz vezethet.

A sportpszichológusok többnyire holisztikusan közelítik meg minden egyes kliens egészségét. Figyelembe veszik az egyén fizikai képességeit a mentális akadályok mellett. Ezután keresik a mentális erőnlét és a sportteljesítmény egyidejű javításának módjait. A sportpszichológia az egész ember számára előnyös, mivel magában foglalja mind a pszichológiai, mind a fizikai teljesítményt.

A sportpszichológia néhány előnye:

  • Csökkentett szorongás
  • Hatékony stresszkezelési technikák
  • Fokozott lendület
  • Egészségesebb perspektíva önmagunkról és képességeinkről
  • Javuló sportteljesítmény

A sportpszichológia legfontosabb témái:

A sportpszichológusok nem csak arra összpontosítanak, ami a pályán történik. Megvizsgálják a játéknapi teljesítményt és a sportoló közérzetét befolyásoló összes tényezőt. A sportpszichológiai programok gyakran tartalmaznak készségfejlesztő képzést a következő területeken:

Célmeghatározás

A célok kitűzése és elérése - mind személyesen, mind a csapatcélok részeként - a sportolók számára állandó terület. Nem elég azonban csak kiválasztani egy célt és kidobni.

Damian Vaughn, korábbi NFL-sportoló és a BetterUp programvezetője szerint "Amikor megpróbáljuk túlkompenzálni a sürgősség hiányát, hajlamosak vagyunk hamis határidőkkel ellátott célokat kitűzni abban a reményben, hogy izgalmat gerjesztünk". Anélkül, hogy valódi motivációhoz vagy a nagyobb képhez rögzítenénk őket, az alkalmazottak csak az esetek körülbelül 10%-ában érik el ezeket a "stretch goal"-okat.

Vizualizáció

A pozitív mentális képalkotás már régóta a sportolók játék előtti felkészülésének kulcsfontosságú része. Valójában sok elit játékos a sikerét annak tulajdonítja, hogy először vizualizál egy pozitív eredményt. A vizualizáció az agy számos olyan részét - sőt, az izmokat is - aktiválja, amelyek a sikeres cselekvéshez kapcsolódnak. Emellett fokozza a tudatosságot és a kognitív kontrollt, a mentális fittség kritikus összetevőit.

Nyomás és szorongás

Kevés olyan munkakör van, amely eredendően olyan stresszes, mint a profi sportolás. A sportolók intenzív fizikai megterhelésnek vannak kitéve, belső és külső nyomásnak egyaránt, és aggódhatnak a munkájuk elvesztése miatt. Ilyen stresszhelyzetben megtanulni hatékonyan kezelni - és mégis teljesíteni - kihívást jelent minden sportoló számára.

Végső soron ez a nyomás szorongást és depressziót is okozhat.

Rehabilitáció

A sérülésekkel elég nehéz megbirkózni, még akkor is ha nem az egész karriered múlik a fizikai jólléteden. A sportolóknak azzal a félelemmel kell megküzdeniük, hogy sérülés miatt esetleg be kell fejezniük a karrierjüket. A sportpszichológusok segítenek a sportolóknak a tanult optimizmus és a motiváció ápolásában a felépülés során. Ez nemcsak a rehabilitációt segíti, hanem azt is biztosítja, hogy kevésbé valószínű, hogy újra megsérüljenek, ha visszasietnek a pályára.

Figyelem és összpontosítás

A sportolónak képesnek kell lennie arra, hogy kizárja az időmérőket, a csapattársakat, a tömeget és a belső kritikusait. Nem engedhetik meg maguknak a zavaró tényezőket, akár edzésen vannak, akár a Superbowlban játszanak. A figyelem hiánya a meccsbe, a mérkőzésbe kerülhet, vagy akár sérüléshez is vezethet.

Csapatmunka és motiváció

Sok versenysportban csapatban kell játszani. Ezért a sportpszichológusok segítenek a sportolóknak az interperszonális kapcsolatok fejlesztésében, az energia és a motiváció növelésében, valamint a konfliktusok közvetítésében. Ezeknek a kapcsolatoknak a kiépítése a mentális fittség lényeges része.

Hogyan hat a pihenés a fizikai és szellemi teljesítményre?

A sportolókat már egészen fiatal koruktól kezdve tanítják a gyakorlás fontosságára. Ha azonban valaki nagyszerű akar lenni, a gyakorlás nem azt jelenti, hogy csak ugyanazt a dolgot csinálja újra és újra.

Szándékos gyakorlást kell végeznie - azt a fajta erőfeszítést, amelynek célja, hogy segítsen elsajátítani egy készséget. A Harvard Business Review egyik cikke ezt a szándékos gyakorlást úgy határozza meg, mint "olyan gyakorlatot, amely a jelenlegi kompetencia- és kényelmi szintjét meghaladó feladatokra összpontosít".

A legtöbben azért nem veszünk részt szándékos gyakorlásban, mert legtöbbször úgy érezzük, hogy amikor ezt tesszük, egyre távolabb kerülünk a sikertől. A szándékos gyakorlás nem szórakoztató, és általában hiányzik az azonnali kielégülés. Alázat és gondos figyelem kell ahhoz, hogy megtanuljunk valamit, amit megszoktunk - különösen akkor, amikor a csúcson vagyunk.

A profi sportteljesítményt azonban az különbözteti meg, ahogyan a sportoló megközelíti a gyakorlást. Ez magában foglalja annak felismerését, hogy ami a sportáguk csúcsára juttatta őket, az már nem működik számukra. Ekkor az új technikák elsajátítása segít nekik abban, hogy a játékuk csúcsán maradjanak.

Az emberi teljesítmény gyakran figyelmen kívül hagyott összetevője a tudatos pihenés. Mind az agyunknak, mind az izmainknak megfelelő időre van szükségük, hogy az erőfeszítések közötti pihenőidőre.

De amikor a testünk pihen, akkor többet tesz, mint "szünetet tart". Az edzéstudomány azt tanítja, hogy a pihenőnapok kritikus fontosságúak az izomzat fejlődéséhez. A fizikai megterhelés során keletkező mikroszakadások a pihenőnapok alatt helyreállnak és megerősödnek. Ahogyan a testünknek szüksége van erre a pihenőidőre, úgy az agyunknak is szüksége van pihenésre.

A kutatások azt mutatják, hogy az agy sokkal aktívabb a pihenőidőszakokban, mint a koncentrációs időszakokban. Az alapértelmezett üzemmód hálózat (DMN) aktiválódik, amikor szünetet tartunk. Ez a hálózat összefügg a memóriával, az érzelmi szabályozással és a kognitív feladatokban nyújtott teljesítménnyel.

Tudjuk, hogy a sportolóknak edzeniük kell, hogy felkészüljenek egy mérkőzésre, és hogy a regenerálódás érdekében vigyázniuk kell magukra. De amikor sportmetaforákat kölcsönzünk inspirációként a munka világában, soha nem beszélünk arról, hogy "pihenjünk, mint egy sportoló".

Ahogyan csodáljuk az erejüket és fegyelmezettségüket, nekünk is tanulnunk kell az öngondoskodási "játékukból". Ezek a szakemberek egész csapatokat szentelnek a pihenésüknek és a felépülésüknek. Ez ugyanis a teljesítményfokozás kulcsfontosságú része, és elengedhetetlen a kiégés megelőzéséhez.

A sportpszichológia ötvözi a csúcsteljesítményt és a mentális fittséget

Miért szereti a világ nézni a profi sportolókat? Azért, mert - sejtszinten - magunkat látjuk a játékban. Azonosulunk a csapatokkal és a sportolókkal, akiket nézünk. Egyszerre gyönyörködünk a sportág szeretetében és abban a személyben, aki ezt a szeretetet képes volt karrierré változtatni. És ezt az inspirációt visszahozzuk a saját életünkbe.

Talán ez utal az inspiráció valódi forrására - az önhatékonyságra. A szociálpszichológia és a teljesítménypszichológia egyik sarokköve, az önhatékonyság - az a meggyőződésünk, hogy képesek vagyunk valamit sikeresen megcsinálni - a sportolók teljesítményét meghatározó legfontosabb mentális készségnek számít.

Albert Bandura szociális kognitív elmélete szerint az önhatékonyság fejlesztésének négy kritikus összetevője van. Ezek a korábbi tapasztalatok, a társadalmi modellezés, a bátorítás és az érzelmi jólét. Amikor sportot nézünk, a sikert modellezve látjuk, és a sporttudományból párhuzamot vonunk, és más kontextusokra alkalmazzuk. Ha így teszünk, akkor ezek egyetemes nyelvvé válnak, még azok számára is, akik nem annyira sportolnak.

Mert valójában nem a játékról van szó. Hanem a mindannyiunk által játszott belső játékok pszichológiai alapelveiről. A cél kitűzéséről, a pozitív eredmény vizualizálásáról, az önbeszédeink kezeléséről és arról, hogy a legjobbat hozzuk ki magunkból.

Amire azonban ügyelnünk kell, hogy ne feledkezzünk meg, hogy ugyanúgy szól a pihenésről, a regenerálódásról és a támogató rendszer kialakításáról, amely lehetővé teszi, hogy a labdán tartsuk a szemünket - és a fejünket a játékban.